Herbruikbare producten zijn de toekomst

De laatste jaren verkeren wij in een transitie richting duurzame, herbruikbare producten. Met meer oog voor onze planeet en voor de toekomst, slagen steeds meer bedrijven en particulieren er in om ecologisch verantwoord te ondernemen en te leven.

Een makkelijke manier om hieraan mee te doen is het overstappen op producten die niet van papier zijn gemaakt. Dit leidt tot minder papierverspilling, en uiteindelijk ook tot minder bomenkap. We zien de papiervrije producten overal opduiken. Notitieboekjes, memoblokken en zelfs de bekende flipovers worden tegenwoordig gemaakt met het doel: herbruikbaar zijn.

Elke dag een notitie

Wij gaan hier graag dieper in op een handeling welke dagelijks wordt uitgevoerd, in welke vorm dan ook. De notitie. Even snel iets opschrijven tijdens het telefoneren, een briefje doorgeven aan een collega of gewoon een boodschappenlijstje maken. Iedereen herkent dit wel en zal het ook vaker hebben uitgevoerd.

Van alle soorten en maten blijft er toch één notitievelletje het bekendste; het geeltje. Deze papieren notitie plakt door middel van een klein plakkend randje. De lijm die hiervoor gebruikt wordt is geheim, iets wat wij bij Nano Note kunnen begrijpen. Het papiertje doet zijn werk prima, het nadeel is alleen dat het na één keer gebruiken weggegooid kan worden. Dit kon vast anders!

Voor iedereen wel bekend: het geeltje

Het populaire en handige papiertje is tegenwoordig ook een geliefd product in de herbruikbare, en dus duurzame vorm. Geen papierverspilling en in principe hetzelfde in gebruik. Mooi! Maar welke soorten zijn er in de loop der tijd allemaal op de markt gekomen? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.

De bekendste vormen van de nieuwe sticky notes

Statische sticky notes

Deze notitieblaadjes hebben hun plakkerigheid te danken aan de elektrische lading die er aan hangt. Mede hierdoor zijn de notities makkelijk te verschuiven op bijvoorbeeld een groter oppervlak, wat handig is bij presentaties of groepssessies in bepaalde vakken. Let wel, de statische notes plakken enkel op een hele gladde ondergrond en zullen helaas niet lang meegaan. Wanneer de elektrische lading op is, zal de achterkant zich niet langer kunnen hechten. Ze zijn dus herbruikbaar, maar helaas voor korte tijd.

Magnetische sticky notes

De naam zegt het al, deze notitie schrijf je op een magnetische note. Hierdoor plakt deze alleen op metalen oppervlak of ijzerhoudende ondergronden.

Ook deze notitie is makkelijk wendbaar en daarom geschikt voor veel projecten waarbij de notes zich vaak en snel moeten kunnen verplaatsen. Voor een boodschappenlijstje op de koelkastdeur is het de perfecte vorm van een notitie, maar erg veelzijdig is deze niet.

Nano Notes

Plakken op élke ondergrond

Ook wij zijn op zoek gegaan naar de beste versie van de sticky note. Net zoals bij het bekende geeltje houden wij onze materialen liever geheim. Dit betekend ook dat wij niet onder bovenstaande categorieën te plaatsen zijn, waardoor wij onszelf als uniek beschouwen.

Deze notitie plakt op elk oppervlak, blijft langer dan een jaar bruikbaar en is goed schoon te maken. Een nadeel? De Note plakt bij het eerste gebruik soms zelfs iets té goed, maar ook hier is een oplossing voor: de folie op de achterkant gedeeltelijk van de Nano Note afhalen.

Digitale notities maken, handig!

Natuurlijk is er een oplossing die al door velen wordt gebruikt en waarschijnlijk alleen nog maar populairder wordt. Dit is het maken van digitale notities op een laptop, mobiel of ander apparaat. Het is makkelijk en ook nog eens milieuvriendelijk, gezien we er geen enkele boom mee zullen belasten. Maar ook hier zit een nadeel aan. Het is namelijk bewezen dat het opschrijven van notities met de hand, zorgt voor het beter onthouden van dingen. En is dat nou juist niet, waarom wij dagelijks notities maken?

Nano Note

Wipe it, don't waste it! Nano Note is opgericht door twee ondernemers die vinden dat het papier gebruik in Nederland drastisch gereduceerd moet worden. Na dagelijks te hebben gebrainstormd met behulp van de sticky notes kwamen wij op de Nano Note: de herbruikbare sticky note. Het product dat op iedere ondergrond plakt en hergebruikt kan worden!

Producten